Fortsätt till huvudinnehåll

Månggiftet är bara toppen på ett isberg



Vi blev tagna på sängen av problemets omfattning. Ungefär så skulle man kunna sammanfatta kommentarerna under ett seminarium i riksdagen med företrädare för Skatteverket och Migrationsverket. Det var Amineh Kakabaveh (V) och riksdagens Hedersnätverk som bjudit in till samtal om månggifte.

I Sverige är månggifte förbjudet. Men det finns ett undantag för äktenskap som är ingångna utomlands. En intressant detalj som togs upp har koppling till det aktuella fallet i Nacka och visar hur teknikaliteter i praktiken kan avgöra ett utfall. Hade mannen kommit till Sverige med en fru först, hade de andra två inte beviljats uppehållstillstånd senare med hänvisning till att han redan var gift och sammanboende i Sverige. Där är lagen tydlig. Men den här mannen och hans fruar sökte alla uppehållstillstånd samtidigt och då föll den grunden för avslag för två av fruarna.

I det efterföljande samtalet mellan Civilutskottets ordförande Caroline Szyber (KD) och vice ordförande Johan Löfstrand (S) framkom att riksdagen är enig om att problemet behöver utredas och hanteras snarast. Som aktiv i Medborgerlig Samling (MED) är jag glad för den här samsynen inom riksdagen i en viktig fråga. Det visar på kunskaper om en komplex bakgrund till något till synes oförargligt. När röster nu höjs om att tillåta månggifte i Sverige är det viktigt att sätta ner foten. Patriarkala och religiösa strukturer i ursprungslandet, med stöd i religiösa lagar som sharia, får inte legitimeras i Sverige.

Ingen kan hindra flera personer att leva ihop på de sätt de önskar, men äktenskapet har en viktig civilrättslig betydelse. Månggifte får aldrig jämföras med fullt frivilliga polyamorösa förhållanden. Månggifte är dessutom alltför ofta förknippat med både barnäktenskap och tvångsäktenskap.

Vi måste vara på vår vakt när ord och begrepp används som vi själva oreflekterat associerar till som positiva. Mänskliga rättigheter och demokrati åberopas allt oftare från försvarare av sedvänjan, men hur många vet att det i praktiken är Kairodeklarationens ”mänskliga rättigheter” som åsyftas? Det vill säga den rättighetskatalog som 57 muslimska stater presenterade som sin egen i FN, men som gör påpassliga undantag för alla eventuella rättigheter som strider mot sharia.

Vi står inför oöverstigliga problem om vi inte ser på den pågående radikaliseringen med öppna ögon. Det handlar inte om vare sig rasism eller islamofobi. Det handlar om att försvara vår frihet.

Populära inlägg i den här bloggen

Partistödet är ett hot mot demokratin

Snart är det val igen och 349 folkvalda ska ta plats i vår lagstiftande församling, riksdagen. Men hur mycket folkvalda är de egentligen? Mycket lite, om ens något, visar det sig när man tittar efter. Ungefär 3% är idag medlemmar i ett politiskt parti. Det är denna lilla andel av folket som väljer vilka personer som alla andra kan rösta på. I bästa fall. Ofta är det partiledningen som har sista ordet om vem som ska stå på listorna.  Boven i dramat är partistödet som har gjort de politiska partierna ekonomiskt oberoende av medlemmar. Pengarna flyter ju in ändå. Avstånden växer för varje år mellan partiledningar och gräsrötter. Väl i riksdagen kommer dessa ”folkvalda” att utgöra fogliga knapptryckarkompanier under vinande partipiskor.  Regeringsformens inledande paragraf ”All offentlig makt utgår från folket” speglar folksuveränitetsprincipen, vilken är ett fundament för demokratin. Men speglar den verkligheten idag? Nej, definitivt inte. Snarare utgår