Fortsätt till huvudinnehåll

Nu är det hög tid att vinna tillbaka demokratin på nytt



Man brukar säga att demokratin hela tiden måste vinnas på nytt. I dag kan vi se hur allt fler har tappat tilltron till våra politiska system och institutioner. Politikerna anses inte företräda medborgarna och den offentliga sektorns kärnverksamheter krackelerar och förfaller.

En undersökning för några år sedan i åldersgruppen 18 till 29 år, visade att var fjärde tillfrågad inte tyckte att det var så viktigt att leva i en demokrati och nästan var tredje tyckte att det vore bra om Sverige styrdes av en diktator. Undersökningen gjordes av Göteborgs universitet och utgjorde den svenska delen av World Value Survey. Visserligen fick den hård kritik av SOM-institutet och ansågs alltför alarmistisk. Men faktum kvarstår. Känslan för demokratins betydelse kan inte påstås vara grundmurad idag.

I en tid där partistöden gjort partierna ekonomiskt oberoende av medlemmar frodas en politisk adel som tappat kontakten med folket. Politiska karriärer grundläggs i ungdomsförbunden, på behörigt avstånd från de väljare man påstår sig företräda. Det är där vi befinner oss idag och det hotar demokratin.

Medborgerlig Samling är det nya liberal-konservativa alternativet i svensk politik. MED kommer att gå till val 2018 på ett antal olika demokratireformer. Vi vill bland annat påbörja en avveckling av partistödet.

Vi vill minska riksdagen till 249 riksdagsledamöter, men i gengäld öka deras självständighet i förhållande till partiledningarna. Vi vill återinföra en förstakammare samt ha skilda valdagar för riksdag och kommuner. Nu är det hög tid att vinna tillbaka demokratin på nytt.

Populära inlägg i den här bloggen

Partistödet är ett hot mot demokratin

Snart är det val igen och 349 folkvalda ska ta plats i vår lagstiftande församling, riksdagen. Men hur mycket folkvalda är de egentligen? Mycket lite, om ens något, visar det sig när man tittar efter. Ungefär 3% är idag medlemmar i ett politiskt parti. Det är denna lilla andel av folket som väljer vilka personer som alla andra kan rösta på. I bästa fall. Ofta är det partiledningen som har sista ordet om vem som ska stå på listorna.  Boven i dramat är partistödet som har gjort de politiska partierna ekonomiskt oberoende av medlemmar. Pengarna flyter ju in ändå. Avstånden växer för varje år mellan partiledningar och gräsrötter. Väl i riksdagen kommer dessa ”folkvalda” att utgöra fogliga knapptryckarkompanier under vinande partipiskor.  Regeringsformens inledande paragraf ”All offentlig makt utgår från folket” speglar folksuveränitetsprincipen, vilken är ett fundament för demokratin. Men speglar den verkligheten idag? Nej, definitivt inte. Snarare utgår